Angina pectorală
Ai fost diagnosticat cu angina pectorală?
Iată câteva informații despre această afecțiune!
Angina pectorală este durerea care apare în zona pieptului atunci când mușchiului inimii nu primește suficient sânge. Deseori pacienții o resimt ca o presiune foarte mare pe piept sau în maxilar și braț.
De vină pentru sângele insuficient pe care îl primește inima este ateroscleroza. Această afecțiune înseamnă defapt că pe pereții vaselor de sânge ale inimii se depun materiale lipidice, colesterolul și calciul din sânge. În timp, artera inimii se îngustează și îngreunează circulația sângelui.
Există două tipuri de fibrilație atrială:
- Angina stabilă
– este reprezentată de durerea în piept care apare în timpul efortului susținut, spre exemplu, urcatul pe scări, alergatul, mersul pe bicicletă. De obicei, orice activitate și orice mediu care fac inima să lucreze mai mult, să depună mai mult efort, poate provoca dureri în piept dacă, bineînțeles, pacientul suferă de boală cardiacă.
Angina stabilă se diminuează sau chiar dispare la administrarea nitroglicerinei sau dacă pacientul își întrerupe activitatea fizică și se relaxează.
- Angina instabilă
– este reprezentată de durerea în piept care apare fără un motiv anume sau care nu cedează atunci când pacientul întrerupe efortul. Acest lucru reprezintă un factor de îngrijorare și este necesar să apelați cât mai curând cu putință la medicii de specialitate sau la serviciul de urgență.
Iată care sunt cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni
Cel mai comun semn este durerea în piept care poate fi descrisă și ca o presiune, o greutate foarte mare la nivelul pe pieptului. De multe ori, această presiune se extinde către umăr, maxilar și brațul stâng.
Mărturiile pacienților diagnosticați cu angină pectorală
” Alergam prin parc și am simțit o durere bruscă în piept care m-a făcut să mă opresc. M-am așezat pe o bancă și am început să îmi controlez respirația. Durerea a cedat însă m-am dus la consultația cardiologică. În prezent, urmez un tratament medicamentos.”
„Dormeam când m-am trezit brusc cu o durere foarte puternică în piept. Simțeam că am o greutate foarte mare de parcă m-ar fi strivit cineva. Eram în infarct miocardic acut. Am chemat ambulanta și am ajuns la spital unde mi s-a facut o coronarografie de urgenta si mi s-a montat un stent.”
Cum detectăm dacă suferi de angină pectorală:
– anamneza (discuția cu medicul cardiolog referitoare la istoricul familial, simptome, factori de risc, stil de viață, etc)
– electrocardiograma
– ecografie cardiacă
– test de efort
– coronarografie
Dacă te numeri printre pacienții cu diagnostic de angină pectorală este bine să afli că există metode de tratament ajutătoare.
Metodele de tratament pentru angina pectorală pot fi, în funcție de tipul de acesteia:
– tratamentul medicamentos (prescris de către medicul cardiolog în urma evaluării cardiologice)
– tratamentul intervențional – tratamentul arterei stenozate prin dilatarea cu balon si implantarea unui stent
– tratamentul chirurgical prin bypass coronarian